Lazer ile Silme
Lazer ile Silme
Hanımlar bazen kendi kaş, dudak ya da göz yapılarından memnun olmazlar ve genellikle kalıcı makyaj uygulamasına başvururlar. Fakat bazen yapan kişinin gerekli profesyonelliğe sahip olmaması ve yeterli tecrübeye sahip olmaması nedeniyle kalıcı makyaj silme işlemine başvurulabilmektedir. Ya da çok isteyerek yaptırılan kalıcı makyaj uygulaması veya dövmeler çeşitli nedenlerden dolayı sildirilmek istenmektedir. Kalıcı makyajı tek bir defada yaptırmak mümkün iken bundan kurtulmak yani silinmesi bir o kadar daha zahmetli bir yöntemdir. Yaptırmadan önce uygulamayı yapan kişinin yeterli tecrübe ve birikime sahip olduğundan emin olup, referanslarını dikkate alın!
Leyla İnanır Point Of Skin'ler de bu tarz bir işlemi profesyonel uzmanlarımız tarafından kişiye; öncesi, tedavi süreci, bu süreçte oluşabilecek ve yapılıp yapılmaması gereken her şey anlatılmaktadır.
Lazer silme için her çeşit lazer uygun değildir. Özellikle sadece silme işlemi için uygun olan Nd:YAG lazer kullanılabilmektedir. Nd YAG Q Switch Lazer ışığının kuvvetli atışlarını kullanarak son derece etkili bir şekilde pigmentleri ve dövme artı kalıcı makyaj partiküllerini etrafındaki sağlıklı dokuya zarar vermeden hafifletir ya da tamamen yok eder. Melanozomlar ve dövme partikülleri lazer ışığına maruz kaldıklarında, vücudun doğal drenaj sistemi tarafından emilen küçük parçacıklara bölünürler.
Lazerle Dövme Silme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Lazerler kısa atımlı yoğunlaştırılmış ve belli bir bölgeye dağılmadan konsantre olan ışık enerjisi üretirler. Bu ışık derinin üst tabakalarına zarar vermeden geçer ve seçici olarak dövme yada kalıcı makyajı oluşturan pigmentler tarafından absorbe edilir. Işık enerjisi dövme pigmentlerinin küçük parçacıklara bölünmesini sağlar. Bu küçük parçacıklar daha sonra vücudun immün (savunma) sistemi tarafından yok edilirler. Lazerle dövme silme ve kalıcı makyaj işleminde kullanılan cihazlar dövme pigmentleri tarafından en iyi emilecek dalga boyunda ışınlar üretir. Bu ışınlar sadece pigment tarafından tutulmakta, dövme çevresinde bulunan normal dokuları etkilememektedir.
Her dövmenin ve kalıcı makyajın kendine özgü olması sebebiyle, silme teknikleri de her bir şekle özel planlanmalıdır. Profesyonel yapılmış dövmeler genelde derinin alt tabakalarında ve aynı derinliktedir. Dolayısıyla lazerle dövme silme işlemi de tüm dövme üzerinde genellikle homojen sonuç vermektedir.
Amatör dövmeler ise usta bir el tarafından yapılmadığı için pigment farklı derinliklere verilebilmektedir. Bu durumda aşırı derine verilmiş pigmentlerin temizlenmesi zorlaşmaktadır. Yeni bir takım mürekkepler ve pastel renklerin kullanıldığı profesyonel dövmeler oldukça dirençli olmaktadır ve tamamıyla temizlenmesi oldukça zordur.
Dövmenin ve Kalıcı Makyajın Rengi; Lazerle Dövme Silme İçin Önemli midir?
Siyah; ışığı tamamen absorbe edebilen yani tüm dalga boylarını absorbe eden bir renk olduğundan, lazerle dövme silme tedavisine en hızlı yanıtı verir. Koyu renkler de siyaha yakın etkiler gösterdiği için dövme silme işlemi kolay olmaktadır.
Kırmızı, kahverengi, sarı renkli dövmeler, 532 nm Nd-YAG lazer ile tedavi edilir.
Mavi, siyah dövmeler 1064 nm Nd-YAG lazer ile yapılır.
1064 nm, 585 nm, 650 nm ve 532 nm olmak üzere dört farklı dalga boyu üretebilen bir Nd:YAG lazerdir.
Lazerle Dövme Silme İşlemi Ağrılı mıdır?
Kalıcı makyajın ( dövmelerin ) sildirilmesi sürecinin çok konforlu olduğu söylenemez. Lazer cihazının güçlü ışın atımları deri ince lastik çarpmış gibi hafif bir hisse neden olur. Kalıcı makyajını sildirmek isteyen kişi açısından tolere edilebilmektedir, çünkü orantısız yada mutsuz olduğu bir kaş yada dövme ile dolaşmak daha üzücüdür. Gerekirse de lokal anestezi içeren krem sürülebilir.
Lazerli Dövme Sildirmenin Sonuçları Nasıldır?
Lazer ışığını pigment (dövme boyası) emer ve ışık enerjisi hücre içinde ısı enerjisine dönüşür; pigmenti barındıran hücre tahrip olur ve pigment hücre dışına çıkar. Hücre dışındaki pigmenti makrofaj denilen savunma hücreleri alarak lenfatik sistem vasıtasıyla o bölgeden uzaklaştırırlar. Bu süre bir çeşit yara iyileşmesi sürecidir ve kişisel farklılıklar göstermektedir. Yeniden aynı bölgeye lazer uygulanması içinde bu bölgede yara iyileşmesinin bitmesi gerekmektedir. Bu da daha önce yapılan kalıcı makyaj veya dövme işleminin derinliği ile doğru orantılıdır. Eğer işlem daha derin deri tabakasına yapılmış ise o oranda derinin iyileşmesi zaman alır. Yaklaşık olarak seans uygulama aralıkları 4 – 8 hafta arasıdır.
Lazerle Dövme ve Kalıcı Makyaj Silme Kaç Seans Sürer?
Genelde dövmenin ve kalıcı makyajın tamamen silinebilmesi için tekrarlayan seanslara ihtiyaç duyulmaktadır. Seans sayısı dövmede kullanılan boyanın tonuna ve ne kadar derine uygulama yapıldığı ile yakından ilgilidir.
Seans sayısı genellikle değişkendir. Çok eski ve açık mavi renge dönüşen kalıcı makyaj veya dövmeler 1-2 seans da silinmektedir. Kesin seans sayısı vermek mümkün olmasa da yeni koyu renk yapılmış bir kalıcı kaş makyajının silinmesi 8- 12 seans sürebilir. Uygulama aralıkları yukarıda bahsedildiği gibi 4-8 hafta aralığındadır. Bu; dokunun iyileşmesi ve pigmentin kaybolması için geçen süredir.
Lazerle Dövme ve Kalıcı Makyaj Silmede Cilt Rengi Önemli midir?
Cilt rengi ne kadar açıksa, dövme o kadar kolay çıkarılmaktadır. Koyu renklilerde tedavi şansı açık tenli hastalara göre daha zor ve uzun bir süreç almaktadır.
Kalıcı Kaş Kontürü Silme İşlemi Tüm Renkler İçin Aynı mıdır?
Eğer mevcut sildirmek istediğiniz kalıcı kaş kontürünüzün rengi kızıl renk ise, ilk seanstan sonra kaşınız küllü tona döner. Bazen kişilerin bu ton hoşuna gider ve bu tonu kullanmaya devam etmek isteyebilmektedirler. Ancak eğer tamamen bu kalıcı kaş kontüründen kurtulmak isterler ise, küllü tonda renk açılmaya devam eder. Ancak ilk kızıl küllü olur.